Kaip motyvuoti?

Pirmoje įvado dalyje pristatėme kai kuriuos veiksnius, galinčius sumažinti motyvacijos lygį tarp internetinio kurso dalyvių. Dabar pakalbėsime apie tuos veiksnius, kurie skatina aktyvumą ir sistematišką mokymąsi. Patartina atkreipti dėmesį į tai, kad ne visi veiksniai tiks tam pačiam kursui

Kuratorius neturėtų manyti, kad dalyviai išlaikys tokį patį motyvacijos lygį per visą kursą, kokį turėjo kurso pradžioje. Pastangos išlaikyti ir pakelti motyvaciją yra būtinos.

Konkrečiau, kuratorius turėtų:

  • pamėginti suprasti motyvacijos skirtumus tarp dalyvių. Kurse jie yra dėl skirtingų priežasčių, ir jų motyvacija mokytis skiriasi. Ne visi motyvavimo metodai bus universalūs. Vieniems gali užtekti to, kad jų pastangos bus įvertintos, o kiti dirbs dėl pažymėjimo..

  • optimaliai organizuoti darbo aplinką. Jei dalyvis praleidžia daugiau laiko bandydamas įsisavinti įrankių vartojimą ir suprasti, ko iš jo tikimasi, negu iš tikrųjų mokydamasis, tada kurso pagrindinio tikslo siekimas pareikalaus išties daug ištvermės. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas įrankių parinkimui. Kurso paįvairinimas yra sveikintinas, bet naudojant per daug programų (jau nekalbant apie problemas, kylančias dėl jų funkcijų) gali priversti kitus pasijausti pasimetusiais ir demotyvuotais.

  • padėti iškilus sunkumams. Nepaisant kuratoriaus pastangų, galite susidurti su nenumatytais sunkumais. Šiems iškilus, sprendimas turi būti greitas ir efektyvus.

  • nustatyti realius lūkesčius. Dalyviams iškelti uždaviniai turėtų būti sudėtingi, bet pasiekiami. Tinkamas kurso sudėtingumo lygis yra motyvuojantis veiksnys.

  • suteikti laisvės. Dalyviai pradeda kursą turėdami skirtingą žinių lygį; jų konkretūs tikslai taip pat skiriasi, todėl suderinti visų lūkesčius yra neįmanoma. Tačiau mes galime patenkinti kiekvieno poreikius suteikdami jiems daugiau laisvės. To galima pasiekti pateikiant kūrybines užduotis ar remiantis dalyvių asmenine patirtimi ar profesine praktika.

  • reguliariai teikti grįžtamąjį ryšį. Kuratorius turėtų būti aktyvus ir kartu dalyvauti kurse, nuolat teikti atsiliepimus apie diskusijas, užduotis ir klausimus.

  • girti. Pyragas yra žymiai geresnis metodas nei botagas. Dalyviai, kurie ką nors gerai atliko, turėtų būti apdovanoti, o tai paprastai didina motyvaciją dirbti.

  • išjudinti neaktyvius dalyvius. Yra žmonių, kurie nėra labai aktyvūs arba jų aktyvumo lygis nukrenta kurso metu. Jie neturėtų būti užmiršti. Visada pravartu išsiaiškinti, kodėl jie yra pasyvūs, ir ką būtų galima padaryti, kad jų darbas taptų sistemingesnis.

  • pasistengti išlaikyti malonią atmosferą. Komanda gali būti labai efektyvi net jeigu tarp komandos narių egzistuota tik su darbu susiję santykiai. Vis dėlto, bus lengviau, jei dalyviai tarpusavyje gerai sutars arba kai tarp jų bent jau nekils ilgalaikių konfliktų. Teigiamas klimatas daro teigiamą poveikį efektyviam darbui grupėje.

Paskutinį kartą keista: Antradienis, 2014 birželio 17, 15:26