3. Az igényfelmérés és mobilitás típus tervezése és megvalósítása

Kedves Barátom!

Az előző tanulási egységben lehetőséged volt megfogalmazni egy projekt összefoglalót. Ebben az egységben alaposabban kielemezzük a mobilitási projekt egyes aspektusait. Kiemeljük, miért érdemes körvonalazni, hogy kik a projekted kedvezményezettjei, és hogy miért fontos a valós igényeik felmérése. Ugyancsak megismerkedünk a különböző mobilitási típusokkal, és végül lehetőséged nyílik majd arra is, hogy adatokat gyűjts és azokat kiértékeld.

A kurzus végére:

  • Fel fogod tudni sorolni a mobilitási kedvezményezettek bemutatásának legfontosabb előnyeit;
  • Jobban megérted, hogy hogyan működik a teljes szervezet és kedvezményezettjeinek mobilitási igényfelmérése;
  • Áttekintést nyersz a mobilitási lehetőségek fő típusairól;
  • Megismerkedsz az ERASMUS+ mobilitási programjaival;
  • Készítesz egy rövid felmérést a saját és partner szervezeteid igényeiről;
  • Megismered a mobilitás tanulóinak/tanárainak alapvető profilját;
  • Meg tudod különböztetni a különböző mobilitási típusokat;
  • Ki tudod választani a számodra kedvező mobilitási típust.

A tanulási egység befejezéséhez kb. 120 percre lesz szükséged.

1. Igényfelmérés és kedvezményezetti profil

A projekt összefoglalóban megfogalmaztad a fő mobilitási program ötletet. Most itt az ideje, hogy alaposabban felmérd, hogy kik is vesznek a mobilitásban részt és hogy mik az illetők igényei. Ugyancsak fontos tudni, hogy milyen igényei vannak az intézményednek.

Alapozó tevékenység: Kulturális kényelmetlenségérzet

Készülj fel arra, hogy a mobilitás, olyan változásokat is hozhat, amire nem biztos, hogy számítottál

Azt javasoljuk, hogy mielőtt belemennél abba, hogy milyen igények vannak a projektedbe, kicsit helyezkedj bele az érzésbe, hogy már elindult a projekt, és olyan kollégákkal, tanulókkal, hallgatókkal fogsz, fogtok találkozni, akik más kultúrákból jöttek. Ez egyáltalán nem baj, de fel vagytok-e rá készülve?

Azt javasoljuk, hogy végezd el a következő feladatot, és ha érdekesnek tartod, később akár beépítheted majd a mobilitásra való közvetlen felkészülésbe is: Hogyan kezeljük a kulturális kényelmetlenség érzetünket?

Kész

Az igényfelmérés és a profil kutatás azért lesz fontos, hogy:

Ez a felmérés különböző eszközökkel végezhető el (beleértve IKT eszközöket is) attól függően, hogy milyen természetű a kutatás és hogy hányan vannak a megvizsgálandó célszemélyek. Ebből a szempontból az intézmény igényfelmérése nem szükségeltet annyi kutatómunkát, mint a résztvevők igényeinek és profiljának kielemzése. Ehhez a munkához szükséged van:

A következő feladat keretében arra kérünk, hogy tervezd meg az intézményi igényfelmérést célzó kutatómunkát.

1. Tevékenység: Tervezd meg a kutatási kérdéseidet

Hivatalos intézményi mobilitási célkitűzések

Van említés az intézményed stratégiai dokumentumaiban olyan tevékenységekről, melyek mobilitásra utalnak (nemzetközi kapcsolatok, partnerségek, kutatói együttműködések)?

Felderítendő intézményi célok

Fogalmazz meg néhány előzetes kérdést olyan intézményi problémákról, tanító- és egyéb személyzettel valamint a tanulókkal kapcsolatosan, ami megoldható vagy mérsékelhető lehet mobilitással.

Írj össze néhány olyan kérdést, amit feltehetsz a menedzsereknek és egyéb kollégáknak a mobilitás előnyeiről a következő területeken: intézményfejlesztés, személyzetfejlesztés, tanulói készségfejlesztés és tanulói elégedettség.

Fordíts figyelmet az egyszerűségre és koncentrálj a főbb ügyekre. Ne szánj 30 percnél több időt a feladatra, később lesz még rá alkalmad, hogy részletesebben kidolgozd az ötletet. Ha gondolod, oszd meg az irományt a mentoroddal vagy tanulótársaiddal a tanulói blogodon.

Kész

A következő lépés, hogy áttekintsd a résztvevők profilját és igényeit. Kérjük, tervezz meg egy rövid kérdőívet, amivel felmérheted a potenciális célcsoportjaidat egy sikeres projekt pályázat esetén.

A körülményektől függően ezt lebonthatod több különböző csoportra (pl. tanításban résztvevő alkalmazottak, adminisztratív és technikai feladatokkal foglalkozók, tanulók). Fogalmazz meg olyan kérdéseket, amiket a lehetséges intézményi kedvezményezetteknek szeretnél feltenni. Ha több különböző csoportot céloznál meg, javasoljuk, hogy a nekik szánt kérdéseket is eszerint válaszd külön. Célszerű, hogy a kérdéseidet egyszerűen fogalmazd meg, hogy egyértelműek legyenek minden válaszadó számára. Elképzelhető például, hogy bizonyos korosztálynál egy hallgatóknak szánt kérdőív egyes kérdései jobban vonatkoznak a válaszadó szüleire, mind a mobilitásban résztvevő tanulóra.

2. Tevékenység: Tervezd meg a mobilitási igényfelmérést

Kezdd azzal, hogy röviden bemutatod a felmérés célját, majd bontsd a kérdéseidet 2-3 külön szakaszra.

Az első szakaszban vizsgáld meg az alapvető igényeket. Itt teheted fel az azzal kapcsolatos kérdéseket, hogy a résztvevő saját véleménye szerint mekkora haszna és milyen előnyei származhatnak majd a programban való részvételből. Ugyancsak itt célszerű rákérdezni arra, hogy mikor lenne ideális az időzítés és hogy mekkora időtartamot tart a válaszadó reálisnak a külföldön tartózkodásra.

A második blokk szóljon arról, hogy az utazónak milyen igényei és szükségletei vannak a mobilitást megelőzően, a kint tartózkodás során, és a hazaérkezés után.

Itt érdemes foglalkozni a nyelvtudás és a képzési igények kérdéskörével, illetve hogy milyen típusú útmutatásra és tanácsokra van szüksége a pályázóknak a mobilitás megszervezésében és lebonyolításában. Itt kérdezhetsz rá arra is, hogy hogyan, s mivel szeretnének utazni, hol szeretnének megszállni, és hogy van-e bármilyen étkezési preferenciájuk. Fontos ezen a ponton kideríteni azt is, hogy az utazó képes- és hajlandó-e saját forrásokat áldozni a kiutazásra, s ha igen, milyen mértékben.

Végül a harmadik rész szóljon arról, hogy statisztikai kérdések segítségével megvizsgálod, milyen a válaszadók profilja.

Ebbe a kérdés blokkba tartoznak az olyan kérdések, mint életkor, nem, nyelvtudás és szakképzési háttér. Felnőttek esetében érdemes külön rákérdezni a meglévő szakmai képességekre és a korábban/jelenleg betöltött munkahelyi pozíciókra is.

Nem tanácsoljuk, hogy 30 percnél több időt szánj a kérdőív(ek) kidolgozására, a kész felméréseket pedig mentsd el nyugodtan akár a munkahelyi számítógépedre, akár a Moodle-ben rendelkezésedre bocsájtott személyes mappádba. Ha gondolod, mutasd meg a tervezetet a mentorodnak is és/vagy oszd meg a kérdőíve(i)det a tanulótársaiddal a tanulói blogodon!

Kész

2. A háttér-dokumentáció és az alkalmazottaktól kapott információ feldolgozása

Ha (egyelőre) elegendő háttéranyagot gyűjtöttél össze az intézményed nemzetközi együttműködési rendszeréről, mobilitási és támogatási irányelveiről, itt az ideje, hogy ezeket fel is dolgozd, hogy hivatalos forrásokból származó információkkal tudd alátámasztani és megerősíteni a mobilitási terveidet. Ez a kutatótevékenység ki kell, hogy terjedjen a teljes partnerség minden tagjára.

3. Tevékenység: A mobilitás szükségének dokumentálása

  1. Keress konkrét információkat a stratégiai anyagokban olyan hosszú távú célokról, melyek elérésében segíthet a mobilitás! Idézd az erre utaló szövegrészeket! Lehetnek ezek egyenes utalások utaztatásra, hálózatépítő együttműködésekre, vagy a meglévő nemzetközi kapcsolatok erősítésére, de találhatsz közvetett említéseket is olyan célkitűzésekről, mint nyelvtudás- vagy szakmai képesség fejlesztés, melyeket előremozdíthat a projekted.
  2. A hivatalos dokumentációban olvasottak alapján fogalmazd meg néhány bekezdésben, hogy milyen közvetett és közvetlen igény merül fel az intézményben a mobilitásra.

Továbbra is szentelj figyelmet az egyszerű megfogalmazásnak és koncentrálj a főbb pontokra. Ne tölts 30 percnél több időt erre a feladatra sem, a későbbiek folyamán még fogod tudni tovább részletezni az ötletet.

Kész

A másodelemzést követően lássunk neki a tereptanulmánynak: következnek az interjúk. Állj neki az interjú szervezésnek amilyen korán csak tudsz, később hálás leszel ezért magadnak. Alkalmazhatod ugyanazt az eljárást a saját intézményed és a partnerek képviselőire.

4. Tevékenység: A résztvevők interjúztatása

  1. Szervezz meg 2-3 rövid személyes elbeszélgetést az intézmény vezető, tanító és hivatali személyzetének képviselőivel, mely során felméred, milyen igényekkel rendelkeznek, illetve milyen aktuális problémákat tartanak megoldhatónak vagy mérsékelhetőnek mobilitás segítségével. Tedd fel nekik a korábban megfogalmazott kérdések közül a legfontosabbakat!
  2. Néhány bekezdésben foglald össze és értékeld ki a tanulságokat, összehasonlítva az összes interjú tartalmát. Emeld ki azokat az észrevételeket és kijelentéseket, amik leginkább alátámasztják az elképzelésedet és igazolják a mobilitási program szükségességét és hasznosságát.

Figyelj oda, hogy az interjúidat fogd rövidre, és fókuszálj a kulcskérdésekre! Lehetőleg egyik interjúd se haladja meg a fél órás hosszt. Igyekezz a konklúzióidat fél oldalnál nem hosszabb terjedelemben megfogalmazni, és legyen a mondanivalód lényegre törő.

Kész

Eljutottál a munka közepéig. Mostanra rendelkezned kell a kiértékelés eredményeinek javával, amit másodelemzésből és a kollégáiddal való elbeszélgetésekből kinyerhettél.

3. Tereptanulmány: tanulói felmérés

A leggazdagabb adatgyűjtemény még hiányzik: a tanulók (vagy szüleik) válaszai és az ő profiljuk. Az őket érintő kérdőívet már korábban megtervezted, most itt az ideje, hogy begyűjtsd a válaszokat ettől a célközönségtől is.

Választhatod azt a lehetőséget is, hogy a felmérést nyomtatott formában osztod ki a tanítványaidnak pl. valamelyik órádon, de alkalmasabb, ha egy elektronikus kérdőív kitöltésére kéred fel a válaszadókat. Az online felmérések már a titkosságuk miatt is megbízhatóbbak, mint a papír alapúak, de a kiértékelésük is sokkal könnyebb, hiszen a statisztikai kiértékelést a legtöbb alkalmazás alapból elvégzi a számodra. A következő megoldásokat javasoljuk megfontolásra:

A felmérésről több információt találhatsz a következő tanulási egységben. ***(link 2. module coordination tools unitra)*** Ha van saját elképzelésed, nyugodtan alkalmazz a fenti javasolttól eltérő eljárást!

5. Tevékenység: A mobilitási igényfelmérés megvalósítása

Tervezd meg a megvalósítási folyamatot!

  1. Nevezd meg, milyen kommunikációs csatornákat fogsz használni (nyomtatott levél, elektronikus levelezőlista, közösségi média, hírlevél)!
  2. Találd meg azokat a médiumokat és embereket, akiken keresztül nagyobb tömegeket érhetsz el!
  3. Sorold fel a partner intézményen belüli kapcsolatokat és média csomópontokat is!
  4. Dönts az időzítésről! Mennyi időre van szükséged a célcsoportok (tanulók, szülők) elérésére, mennyi időre van nekik szükségük a kérdőív kitöltéséhez, és mennyi a kérdőívek beküldéséhez (ha ez pl. postai úton történik)? Annak megfelelően szabd meg a kitöltési határidőt, hogy azt is figyelembe veszed, mennyi időre lesz neked szükséged az eredmények kiértékelésére.
    • Írj egy kísérőlevelet, amit csatolsz a nyomtatott kérdőívhez, vagy egy magyarázó blog bejegyzést, ahonnan az elektronikus verzió elérhető.
    • Véglegesítsd úgy a kérdőívet, hogy az alkalmas legyen nyomtatásra, vagy miután létrehoztad az online felmérést, tedd az elérhetőségét publikussá!
    • Először csak közelebbi kollégáidnak küldd el a kérdőívet, hogy kiderüljön, mennyi idő kell a valóságban a kitöltéshez, majd ezt a pontosított időigényt írd bele a kísérőlevélbe!
    • Végül küldd ki a célszemélyeknek a nyomtatott felmérést/online kérdőív linkjét a kísérőlevéllel együtt és hirdesd meg a hozzáférést közösségi fórumokon is.

Ez a feladat a szokásosnál kicsivel hosszabb időt vesz igénybe, a legegyszerűbb esetben is (ha már megvannak a kérdéseid) szánj rá minimum egy órát!

Kész

Eljutottunk az igényfelmérés legérdekesebb részéhez: az adatgyűjtéshez és annak kiértékeléséhez.

4. Adatgyűjtés és elemzés

Tehát kiküldted a felhívást és/vagy meghirdetted online a felmérést. Valószínűleg kapcsolatba léptél a külföldi partnereiddel és már megkérted a tanulóidat is, hogy töltsék ki a kérdőíved. Ha elérkezett a válaszadási határidő, el kell döntened, hogy kaptál-e elegendő visszajelzést, hogy belevágj az elemzésbe. Ha nem, dönthetsz úgy, hogy kicsivel meghosszabbítod a határidőt. Ellenkező esetben minden készen áll az adatelemzésre. Ez a tanulási egység nem arról szól, hogy alaposan megismertessünk a tudományos analízis menetével, épp csak egy gyors és praktikus áttekintést szeretnénk neked nyújtani.

6. Tevékenység: Az eredmények kiértékelése

Gyűjts össze minden információt, ami a projekt tervezése során eddig a birtokodba került. Ha nem egyféle módon végezted a felmérést, az eredményeket összesítsd (a papíralapú válaszokat is vidd be a közös gyűjteménybe elektronikusan), hogy minden meglegyen egyetlen helyen. (Ez valószínűleg úgy eszközölhető, hogy a nyitva hagyott online kérdőívet manuálisan kitöltöd annyiszor, ahány nyomtatott választ kaptál, egyenként átmásolva a válaszokat.)

A kiértékelést végezheted kérdésről kérdésre haladva vagy kérdéskörönként. Kutatói körökben az is megszokott eljárás, hogy először gyorsan kiértékelik a zárt kérdésekre adott válaszokat, és csak ezt követően állnak neki a lassabban végezhető nyitott kérdés elemzésnek. Igyekezz a legnépszerűbb, vagy a 3 leggyakrabban előforduló értékelésre koncentrálni az elemzésben!

Kérünk, hogy az észrevételeidet és tanulságokat a 3 felmérési szakaszhoz igazodva foglald össze.

  1. Mik a tanulóid alapvető igényei (fő motivációs tényezők, legnépszerűbb célországok, mobilitás időtartama)?
  2. Mik a fő visszajelzések az egyes igénykategóriákban (nyelvi készségek, képzési igények, utazás, szállás, pénzügyi és adminisztrációs kondíciók tekintetében)?
  3. Milyen a célcsoport általános profilja? Légy szíves írj egy összefoglalót a válaszadók életkoráról, neméről és egyéb hasonló jellemzőiről. A számokkal/arányokkal kifejezhető adatokat és eloszlásokat gyakran ábrázoljuk diagramokkal – ezek egyszerű elkészítését manapság gyakorlatilag minden táblázatkezelő és online felmérő program támogatja.
  4. Beszéld meg az észrevételeidet és a felmérés tanulságait a kollégáiddal, mentoroddal és tanulótársaiddal!

Ha meg tudsz kérni egy kollégát, hogy segítsen a kiértékelésben, esetleg ki is tudod adni ezt a feladatot egy beosztottadnak, az elemzés utolsó fázisa egy fél órán belül elvégezhető, de a teljes analízis így is több órát vehet igénybe. Fogd rövidre az értékelőt. Ha a kérdőív sem volt hosszabb egy oldalnál, az eredmények összefoglalója se nyúljon 2 oldalnál hosszabb terjedelműre. Javasoljuk, hogy oszd meg a tapasztalataidat a mentoroddal!

Kész

5. Főbb mobilitási program típusok

Nem tudhatjuk, mennyire ismered a népszerűbb felhívásokat és támogatási lehetőségeket. Lehet hogy már ki is szemeltél magadnak egy mobilitási programot, de elképzelhető, hogy csak most fogsz nekiállni ezen gondolkodni. Akárhogy is, mindenképp megéri összeírni a rendelkezésre álló lehetőségeket és megvizsgálni, melyik passzol legjobban a mobilitási terveidhez, hogy az intézményed és a résztvevők számára legalkalmasabb programot választhasd.

Sok különböző szempontból osztályozhatjuk a mobilitási programokat, az alábbiakban kiemeljük a legnépszerűbb kategóriákat:

A következő tevékenység keretében arra kérünk, vizsgáld meg az intézményed szempontjából releváns mobilitási típusokat.

7. Tevékenység: A projekt elképzelés szempontjából releváns lehetőségek felkutatása

Először is derítsd ki, milyen mobilitási együttműködésekben vett részt korábban az intézményed!

Ezt követően szedd össze az ezekre vonatkozó együttműködési megállapodásokat, és nézd meg, van-e köztük jelenleg is érvényes egyezmény.

Megéri áttekinteni, hogy eddig az intézményed számára ismeretlen szervezetek és országok milyen versenyképes ajánlatokat tudnak nyújtani.

Végül nézz utána, hogy nagyobb világszervezetek, mint pl. az UNESCO, Világbank vagy az OECD, rendelkeznek-e a terveid szempontjából értékes és kiaknázható programokkal.

A legkézenfekvőbb lehetőségeket valószínűleg az Erasmus+ program nyújtja.

Oszd meg a tapasztalataidat a „mobilitási lehetőségek” wikin!

Kész

6. A megfelelő program kiválasztása

Mostanra jobban megismerhetted a partnereid helyzetét, mobilitási igényeit és a mobilitásban résztvevők profilját ahhoz képest, amit a projekt összefoglaló megírásakor tudtál róluk. Most már sokkal könnyebben ki tudod választani a legmegfelelőbb mobilitási programot vagy támogatási lehetőséget abból a listából, amit az előző tevékenységek során kidolgoztál.

A következő tevékenységen belül az lesz a feladatod, hogy kiválaszd azt a mobilitási lehetőséget, ami legjobban illeszkedik a projekted igényeihez és a résztvevők profiljához.

8. Tevékenység: Válaszd ki a megfelelő programot a listádból

Tekintsd át az összegyűjtött programok listáját! Összevetve ezek tartalmi jellemzőit és előnyeit a korábban felmért igényekkel, válaszd ki a projektedhez legjobban illeszkedő 1-2 kiírást!

Mutasd és vitasd meg ezeket az választásokat a mentoroddal és a tanulótársaiddal!

Kész

Kedves Barátom!

Ennek a tanulási egységnek a végére remélhetőleg rendelkezel egy kellő részletességgel kidolgozott igényfelméréssel és egy világos résztvevői profillal, valamint a projekt elképzelésedhez legjobban illeszkedő és legígéretesebb támogatási lehetőséget és mobilitási programot is kiválasztottad. A következő egységben a projekt tervezésről és a munkaterv megírásáról tudhatsz meg többet.