5. Kooperatív IKT eszközök

Kedves Barátom,

Az utóbbi időben a kooperáció jelentőségének növekedése figyelhető meg az oktatásban. Számos európai program magában foglalja ötletek, a tudás és a szakértelem különféle célcsoportok közötti megosztását. Ebben az egységben egy átfogó képet igyekszünk nyújtani azokról az eszközökről, melyekkel növelhető a kooperáció a tanár és diák, illetve kollégák között.

Az egység végére képes leszel:

  • Meghatározni az egyes kooperációs eszközöket;
  • Felsorolni a legjelentősebb kooperációs eszközöket;
  • Belátod ezeknek az eszközöknek a pedagógia szempontú jelentőségét.

Nagyjából 30 percet szánj erre az egységre.

1. A kooperációs eszközök általános jellemzői

A kooperációs eszközök a kommunikáció egyik alapelvét valósítják meg, azaz lehetővé teszik felhasználóik számára az egymással való kapcsolatba lépést, az információ cseréjét és terjesztését. Hiszen nemcsak a webmester terjeszthet tartalmakat a felhasználók között (ahogyan azt a tartalomgyűjtő eszközök esetében láthattuk), hanem maguk az internet felhasználók is szabadon megoszthatnak információkat, reagálhatnak ezekre és eszmét cserélhetnek. A kommunikáció valós időben zajlik, ennél fogva garantálható az információáramlás és a megértés felgyorsulása, növelve ezzel a kommunikáció hatékonyságát.

1 Feladat. Mi a helyzet veled?

Kommunikáltál már valaha online eszközök bevonásával a tanulóiddal, az osztálytermen kívül? Ha igen, milyen szituációban szoktál ehhez folyamodni?

Kész

2. A legjelentősebb kooperációs eszközök listája

Eszköz

Leírás

Email

Üzenetek és dokumentumok továbbítására szakosodott szolgáltatás, elektronikus formában juttatja el a küldő által meghatározott címzett(ek) postafiókjába.

A legszélesebb körben használt email szolgáltatók a Gmail, a Yahoo és a Hotmail, mind ingyenesen vehetők igénybe.

Fórumok

Nyilvános, vitára és eszmecserére szolgáló felület, nyitott nagyszámú résztvevő számára.

Blogok

A webhelyek azon típusa, mely lehetőséget biztosít időszakos vagy állandó publikálásra egy bizonyos témában vagy egy adott szerzőnek. A blog minden egyes látogatója hozzászólhat a blog tartalmához vagy kapcsolatba is léphet közvetlenül a szerzővel, email útján. Az alábbi oldalon megtalálod a blog indítás legfontosabb lépéseit:

http://en.kioskea.net/faq/262-choose-the-right-blog-hosting-service-and-create-your-own-blog.

Skype

Ingyenes program, segítségével a felhasználók ingyenesen hívhatják egymást (egyidejű, hang alapú kommunikáció). Ugyanakkor egyidejű kommunikációt igénylő egyéb szolgáltatásokat is kínál, például azonnali üzenetküldés vagy videokonferencia. A Skype ingyenes letöltéséhez kattints az alábbi linkre:

https://login.skype.com/account/signup-form?return_url=http%3A%2F%2Fwww.skype.com%2Fgo%2Fdownloading-page&application=download&setlang=hu.

Video konferencia

Élő, valós idejű audiovizuális megbeszélést lehet tartani vele, kettőnél több résztvevő bevonásával. Kattints az alábbi linkre a videokonferencia szervezésére alkalmas programok listájához:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_conferencing_software

Közösségi oldalak

Egyének és szervezetek gyűlnek össze megvitatni, megbeszélni, kicserélni elképzeléseket, véleményüket vagy akár tartalmakat, valamint értékelni ezeket a mások által generált tartalmakat hozzászólásokkal és tetszésnyilvánítással (like/tetszik gombra kattintással). A közösségi oldalaknak számos családja létezik már, mint például a személyes kapcsolatokra épülő Facebook, a szórakozásra épülő oldalak, például a Youtube, és az üzleti/munka jellegű közösségi oldalak, mint a LinkedIn.

Ez a felsorolás a tanítás során felhasználható eszközök közül a legszélesebb körben elterjedteket tartalmazza.

3. A blogok pedagógiai célú felhasználása

A blogok változatos formában felhasználhatóak a tanítás során. A bloggereknek szinte mindennel kapcsolatban van véleményük, legyen az személyes jellegű vagy munkával kapcsolatos tapasztalat. Több éve megfigyelhető a blogok fokozottabb jelenléte a szakmai élet minden területén, beleértve a tanítást is.

1. kép: Pedagógiai blogok

1. kép

2. Feladat Pedagógiai jellegű blogok

Alapvetően a pedagógiai blogoknak három formája létezik: tanári-, osztályblog és tanulói napló, blog. Mi a véleményed, mi a célja ezeknek a különféle blogtípusoknak?

Kész

4. A közösségi oldalak

2. kép: A közösségi oldalak

2. kép

3. Feladat: Te és a közösségi oldalak (1)

Tisztában vagy a legnépszerűbb közösségi oldalakkal? Teszteld tudásod: kösd össze az egyes leírásokat azzal a közösségi oldallal, melyre jellemző.

Közösségi oldal

Leírás

Facebook

 

Twitter

 

YouTube

 

LinkedIn

 
  1. Videó megosztására szolgáló oldal, bárki feltöltheti rá saját videóit.
  2. Mark Zuckerberg indította el 2004-ben, mára több mint 1.1 milliárd felhasználója van.
  3. A Facebook „ellentéte”: a szakmai életre fókuszál.
  4. Összeállíthatod rajta kedvenc videóid listáját és hozzászólhatsz a feltöltött videókhoz.
  5. Mikroblog oldal, melyen maximum 140 karakter terjedelemben tehetsz közzé rövid bejegyzéseket. Ezeket a bejegyzéseket tweet-üzenetnek nevezzük (csirip).
  6. Önéletrajzunk és szakmai referenciáink elérhetőek ezen az oldalon. Meghívhatunk kollégákat, feletteseket és egyéb szakmai partnereket, hogy csatlakozzanak hálózatunkhoz, majd felkérhetjük őket arra is, hogy írjanak ajánlást rólunk.
  7. Létrehozhatók rajta csoportok és eseményekre szóló meghívókat lehet küldeni.
  8. Minden felhasználó az általa érdekesnek talált emberekhez feliratkozik („követi” az illetőt).

Kész

5. Közösségi oldalak felhasználása a tanítás során

Csakúgy, mint minden tanítási módszernek, a közösségi oldalak tanításba való bevonásának is megvannak az előnyei:

4. Feladat: A közösségi oldalak és Te (2)

Milyenek a közösségi oldalakkal kapcsolatos tapasztalataid? Mi ösztönöz téged arra, hogy beépítsd őket a módszertani eszköztáradba?

Gratulálunk!

Ismét egy egység végére értél. Következik a kollaboratív eszközöket tárgyaló egység.