7. Koordinációs IKT eszközök

Kedves Barátom!

A csapatmunka a különböző munkafázisok gondos összehangolásának művészete. Biztosan te is fel tudsz idézni legalább egy olyan helyzetet, amikor az összehangolás hiánya negatívan befolyásolta a projekt elindítását. Ebben a fejezetben megismertetjük veled a legnépszerűbb on-line eszközöket, melyek megkönnyítik a koordinációs feladatokat, és közben időt és energiát takarítanak meg neked.

Mire az egység végére érsz, képes leszel arra, hogy:

  • definiáld a koordinációs eszközöket;
  • csoportosítsd a különböző koordinációs eszközöket;
  • átlásd ezek pedagógiai hasznát.

Erre az egységre nagyjából 40 percet szánj.

1. Feladat: A Te koordinációs szokásaid

Mielőtt a téma kellős közepébe ugranánk, arra kérünk, hogy gondold át a koordinációs tevékenységekkel kapcsolatos gyakorlatidat. Idézd fel azokat az eszközöket, amelyeket csapatmunka formájában végrehajtott projektekben szoktál használni. Például hogyan hívsz össze egy értekezletet kollégáiddal? Szoktál számítógépes eszközöket használni? Ha igen, melyek ezek?

Kész

1. A koordinációs eszközök sajátosságai

Jellegükből fakadóan a koordinációs eszközök segítenek a projekt irányításában és figyelemmel kísérésében, irányítják és fel is gyorsítják a résztvevők közötti együttműködést.

Ezek a főbb funkcióik:

Néhány eszköz ezek közül további funkciókat is ellát (kommunikáció vagy kooperáció), de ezekről részletesebben a velük foglalkozó egységben esik szó, itt csak azok kerülnek említésre, amelyek lehetővé teszik fájlok eltárolását, megosztását, események megtervezését és on-line kérdőív készítését.

2. Fájlok tárolására és megosztására szolgáló eszközök

Ahogyan az egység címe is jelzi, ezek az eszközök a felhasználó tartózkodási helyétől függetlenül biztosítják a fájlok eltárolását és annak másokkal való megosztását. A Dropbox remek példa az egyik legelső ilyen jellegű fejlesztésre, az elmúlt időkig ez volt a leginkább elterjedt ilyen típusú eszköz is.

Dropbox

Bárhonnan elérhető ez a felhő alapú számítógépes szolgáltatás, de a teljes körű felhasználhatósághoz egy kiszolgáló klienst kell az egyik munkaállomásunkra telepíteni. Dropboxunkban létrehozhatunk mappákat és listákat, valamint le is tölthetünk belőle, és megoszthatjuk tartalmát bárkivel. Amennyiben rendelkezünk Dropbox klienssel, a különböző eszközeinken a Dropboxban tárolt fájljaink szinkronizációja is biztosított. Ez a szinkronizálás - csakúgy, mint a mentés - automatikus, nem igényli a felhasználó beavatkozását. Elérhető tableteken és okostelefonokon is, applikáció segítségével.

2. Feladat: Dropbox

Hogy még többet megtudhass róla, ajánljuk ezt a figyelemfelkeltő oktató videót: https://www.dropbox.com/tour. Bízunk benne, hogy miután megnézted, Te is létrehozod saját Dropbox fiókodat. Bátran kísérletezz vele, nagyszerű szolgáltatás, és biztosak vagyunk abban, hogy szívesen osztanál meg tartalmakat kollégáiddal és a tanulókkal.

Kész

3. Tervezés és kérdőív készítés

Nehezedre esik egy olyan idősávot találni, amikor mindenki ráér? Nem tudod, hogyan juttass el egy kérdőívet egy nagyobb közönséghez?

Létezik egy olyan eszköz, mely jelentősen megkönnyíti munkádat mind az események megtervezése, mind az idő beosztása terén, hatékonyabban, mint a régi jó telefon vagy az email.

3. Feladat: a Doodle

A legnépszerűbb eseménytervező program bemutatáshoz az alábbi bemutató videót ajánljuk: support.doodle.com/customer/portal/articles/761313-what-is-doodle-and-how-does-it-work-an-introduction. Részletesen bemutatja az applikáció különféle funkcióit, többek közt az események megtervezését és a kérdőívek készítését.

Ha sikerült felkeltenünk lelkesedésed a program iránt, regisztrálj rá, tűzz ki egy napirendi pontot a következő megbeszéléshez és hívd meg rá a kollégáid vagy tanulóid.

Kész

A Doodle események létrehozásáról és azok megtervezéséről ismert applikáció, néhány kérdőíves funkcióval kiegészítve. Ha szeretnél többet tudni a kérdőívek készítéséről, akkor ezeket ajánljuk kipróbálásra:

Egyszerűbb kérdőív, gyors eredménnyel, kisszámú megkérdezett bevonásával:

Összetettebb kérdőív elkészítéséhez, melyhez akár már szerverháttér is kellhet:

4. Kollaboratív munkafelületek

Az előző fejezetünkben tárgyalt eszközökhöz hasonlóan van olyan program, mely mindezeket egyszerre tudja, lehetővé téve a felhasználónak, hogy a számos funkció együttes használatával, hatékony együttműködésben dolgozzon.

Agora (www.agora-project.net/index.php?trad=english) szolgáltatások széles skáláját kínálja:

További két kollaboratív munkafelület:

5. Pedagógiai jellegű applikációk és kollaboratív munkafelületek használata

Pedagógiai szempontból nézve a kollaboratív munkafelületet kínáló applikációk két nagy funkcionális területre koncentrálódnak: a Distance On-line Learining (DOL), azaz on-line távtanulás szervezési és irányítási funkciójára. Lehetővé teszik, hogy a különböző intézmények adminisztratív stábjai folyamatos kapcsolatban legyenek, közösen találhassanak és dolgozzanak ki projektterveket, munkacsomagokat fejleszthessenek és értékeljenek, valamint figyelemmel kísérhessenek projekteket akár távolról is.

Olyan tevékenységen alapuló tanulási helyzetekben hasznosak a kollaboratív munkafelületek, melyekben a tanulóknak együttműködve kell dolgozniuk.

A program lehetővé teszi, hogy a tanár vagy az instruktor megszervezze és figyelemmel kísérje a tanulók munkáját az alábbi lépések betartásával:

  1. A tanár létrehozza vagy moderálja a tanulói csoportot (ehhez használható a fórum, az üzenő funkció, az elektronikus hirdetőtábla, a napirend tervező);
  2. a különféle csoportok tanuló tagjai felveszik egymással a kapcsolatot, hogy megbeszéljék, mik a feladatok és felosszák azokat egymás között;
  3. a tanulók jóváhagyatják feladatukat a tanárral, aki ezt aztán értékeli;
  4. virtuális értekezleteket szerveznek a résztvevők, ahol megbeszélik a részidős eredményeket és egyetértésre jutnak a projekt végső célkitűzését illetően;
  5. a projekt végén egy videokonferencia keretében a résztvevők bemutatják együttműködésük eredményeit.

4. Feladat: Kollaboratív munkafelületek a Te szakmai gyakorlatodban

Jártasnak számítasz a kollaboratív munkafelületek kezelésében? Ha igen, szakmai gyakorlatod során milyen előnyöket nyertél általuk?

Ha még a felfedezési fázisban tartasz, kíváncsiak vagyunk, hogy mit gondolsz, vajon fogod tudni használni őket? Ahhoz, hogy erre a kérdésre érdemi választ tudjunk adni, javasoljuk, hogy találj ki egy olyan feladatot, melynek megoldásához elengedhetetlenül szükséged lesz a kollaboratív eszközök bevetésére. (Például egy olyan mobilitási projekt megtervezése, melyet az előző fejezetben vázoltunk)

Kész

Gratulálunk!

Az egység végére értél. Lépj tovább a következő fejezetre, mely egyben az utolsó is, a tanulást segítő felületekről.