Spausdinti knygąSpausdinti knygą

Grupiniam darbui skirti e. mokymosi įrankiai

Grupiniam darbui skirti e. mokymosi įrankiai

Svetainė: LieDM asociacijos virtuali mokymosi aplinka
Kursas: Praktinis e. mokymosi kurso projektavimas ir kuravimas (atvirai pasiekiama medžiaga besidomintiems)
Knyga: Grupiniam darbui skirti e. mokymosi įrankiai
Spausdino: Svečio paskyra
Data: Šeštadienis, 2024 balandžio 27, 02:49

1. E. mokymosi įrankiai. Įvadas

Edukacinių technologijų pasaulyje yra daugybė bendradarbiavimą ir darbą grupėje skatinančių įrankių. Žvelgiant iš techninės pusės, kai kurie įrankiai buvo specialiai sukurti šiam tikslui (pvz., BSCW, Project Pier). Dažniausiai naudojamos funkcijos yra rinkmenų bendrinimas, dokumentų rengimas bendradarbiaujant  (išsaugojant ankstesnes versijas) ir bendravimo grupėje skatinimas. Šie įrankiai leidžia saugiai dalintis dokumentais visame žiniatinklyje, organizuoti komandinį darbą ir efektyviai bendradarbiauti.

Kita vertus, Web 2.0 įrankiai pagrįsti bendradarbiavimu kaip esmine apsikeitimo informacija tarp vartotoju sąlyga, nes dauguma Web 2.0 įrankių leidžia bendradarbiauti rašant komentarus, žymint gaires (angl., tagging), bendrinant dokumentus, ir t.t. Net jei įrankiai sukurti kitiems tikslams (dokumentų, minčių žemėlapio sukūrimui, vaizdo įrašo įkėlimui), juos galima panaudoti bendradarbiavimo mokantis ir darbo grupėje tikslams, panaudojant jų turimas socialines charakteristikas.

Kai kurie įrankiai, pavyzdžiui, vaizdo konferencijos, tinklaraščiai ar socialinių tinklų svetainės įgalina virtualų bendravimą ir gali būti panaudoti pasikeitimui nuomonėmis, komentarais ir idėjomis su kitais.

2. Specifiniai bendradarbiavimo įrankiai

Yra specialiai bendradarbiavimui grupėje sukurti įrankiai, jų techninės specifikacijos reikalauja, kad grupė dirbtų kartu:

  • BSCW - tai bendradarbiavimui skirta platforma, kurioje galite saugoti, bendrinti ir valdyti rinkmenas (dokumentus, nuotraukas ir t.t.). Galėsite suteikti slaptažodžiu apsaugotą prieigą draugams ir kolegoms; sukurti sutartinius komandų skaičius; paprasčiausiai el. paštu pakviesti naujus narius; valdyti susitikimus, kontaktus, užduotis ir užrašus; naudoti įvairias ataskaitų versijas; būti nuošalyje nuo komandos narių veiklos; sukurti ir talpinti medžiagą tinklaraščiuose; naudoti apklausos įrankius, kad užrašytumėte komandos narių nuomones; automatiškai siųsti priminimus apie įvykius ar reikalingas atlikti veiklas;
  • TWIDDLA - nemokama internetinė susitikimų vieta;
  • Padlet - virtuali bendradarbiavimo lenta;
  • Google groups.

3. Dokumentų kūrimas bendradarbiaujant

  • Google Drive - Google teikiama rinkmenų saugojimo ir sinchronizavimo paslauga, kurią sudaro bendradarbiaujant atliekamo tekstų, skaičiuoklių ir pateikčių redagavimo įrankiai.
  • Wiki – bendradarbiavimo pagrindu palaikomas žiniatinklis, kuris leidžia vartotojams pridėti turinį per žiniatinklio naršyklę. Dažniausiai naudojamas wiki pavyzdys - Wikipedia, kuri yra neprilygstamas bendradarbiavimo pavyzdys. Kai kurie wiki įrankių pavyzdžiai: PbworksMediawiki.

4. Bendradarbiaujant kuriami minčių žemėlapiai

Bendradarbiaujant kuriami minčių žemėlapiai yra taip pat geras būdas dalintis idėjomis, siūlyti idėjas taikant „minčių lietaus“ metodą ar plėtoti idėją bendradarbiaujant kartu. Kai kurie bendradarbiaujant kuriamo minčių žemėlapio įrankiai:

  • Mind42 - Bendradarbiavimu pagrįstas minčių žemėlapių kūrimo internetinis įrankis, kurį tuo pačiu metu gali naudoti neribotas vartotojų skaičius.
  • Mindmeister
  • Cmaptools
  • Bubbl.us

5. Vaizdo konferencijos

Vaizdo konferencijos gali būti naudojamos virtualiems susitikimams, kai grupė susitinka nuotoliniu būdu tam tikru laiku. Keletas vaizdo konferencijų įrankių:

6. Tinklaraščiai

Tinklaraščiai yra dažnai naudojamos svetainės individualiam informacijos talpinimui virtualioje aplinkoje, bet jie taip pat gal būti naudojami ir bendradarbiavimui bei darbui grupėje, dėka jų teikiamų galimybių, leidžiančių keliems autoriams pildyti informaciją ir komentuoti jau įkeltą informaciją. Populiarūs tinklaraščių įrankiai, kuriuos galite naudoti dirbant su savo moksleiviais:

7. Socialinių tinklų svetainės

Šiandien socialiniai tinklai yra labiausiai populiarūs internetiniai įrankiai, naudojami kasdieniniame gyvenime bei darbe. Jie leidžia vartotojui susisiekti vieniems su kitais, lengvai pasidalinti informacija ir užmegzti naujus kontaktus – šios savybės gali būti išnaudotos ir internetiniam klasės draugų grupės bendradarbiavimui atliekant užduotį, dalijantis atlikto praktinio darbo rezultatais su bendruomene, siekiant gauti grįžtamąjį ryšį ar idėjų problemų sprendimui. Socialinių tinklų svetaines galima panaudoti norint susisiekti su toli esančiais ir tą patį (profesinio) mokymo dalyką besimokančiais mokiniais ar mokytojais, iš jų sulaukti kitokio požiūrio ir nuomonės remiantis skirtingu kontekstu. Visa tai suteikia galimybių mokytis bendradarbiaujant ir dirbant grupėje, tuo praturtinant mokymosi procesą. Galima prisijungti prie jau egzistuojančių socialinių tinklų (pvz., Facebook, kuriame galite sukurti savo darbo grupę) ar sukurti naują tinklą (su Social go, Elgg ir t.t.):

8. Kiti įrankiai

Kiti įrankiai, tokie kaip virtualūs darbastaliai (pvz., Dropbox) ar socialinių medijų svetainės, parengti išteklių bendrinimui, gali būti labai naudingi dirbant grupėje mokymosi tikslu. Socialinių medijų svetainės naudingos bendrinant medijų objektus (vaizdo įrašus, paveikslus, garso įrašus, skaidres ir t.t.), bet kaip įpareigoja ir pats vardas, jie įgalina intensyvią socialinę interakciją tarp vartotojų. Kai išteklius įkeliamas į internetą, jį galima analizuoti bendradarbiaujant, komentuoti idėjas ir toliau jas plėtoti. Šiai grupei priklausančių ir jūsų darbui klasėje naudingų įrankių pavyzdžiai: