Suaugusiųjų mokymosi principai ir darbo aplinka

Suaugusiųjų mokymosi principai ir darbo aplinka

Rita Misiulienė -
Number of replies: 0

Jei analizuosime šiuos 4 suaugusiųjų mokymosi principus, apie kiekvieną būtų galima pasakyti, jog:

  1. suaugusiųjų besimokančiųjų įtraukimas - suaugusieji nori būti įtraukti (paskatinti) mokytis darbo vietoje. Jiems labai svarbus yra darbdavio, kolegų, be abejo ir šeimos narių palaikymas.
  2. suaugusiųjų besimokančiųjų patirtis - tai labai svarbus aspektas mokantis darbo vietoje, t.y. kiekvienam besimokančiam darbo vietoje yra svarbu, kad šalia būtų žmogus turintis patirties ir galintis jam padėti ar nukreipti jį tinkama linkme. O taip pat ir tam kitam, žmogui su patirtimi, yra svarbu, kad jis gali prisidėti prie kito žmogaus tobulėjimo, kad gali jam padėti, nes kartu jis padeda sau atrast naujų dalykų ar patobulinti jau esamus gebėjimus;
  3. atitikimas ir įtaka besimokančiųjų gyvenimui - darbo vietoje turbūt dažniausiai mokomės to, kas reikalinga konkrečiai tai darbo vietai. Turbūt rečiau darbo vietoje yra mokomasi to, kas nėra siejama su jo turimu darbu. Žinoma, būna, jog žvelgiant į ateiti, mes šiuo metu mokomės tai, kas mums pravers po metų, siekiant karjeros ar keičiant darbą;
  4. orientavimasis į problemų sprendimą -  turbūt dažniausiai darbe ir mokomės to, kas padėtų mums geriau spręsti kylančias problemas, mokomės, kaip apskritai išvengti tam tikrų problemų.

Trumpai apibendrinat, galėčiau teigti, jog nesvarbu kiek metų dirbčiau vienoje darbo vietoje, turbūt kas diena išmokstame kažko naujo. Mums labai svarbus palaikymas, aplinkinių patirtis, jų žinios, galimybė mokytis to, kas aktualu artimiausiu metu ir to, kas padeda lengviau ir efektyviau spręsti problemas.