Įvadas: motyvacijos išbandymas e. mokymesi

„Pagrindinė problema e. mokymesi yra ne pats e. mokymasis, o motyvacija“. Pagal apibrėžimą e. mokymasis suteikia besimokančiajam didesnę pasirinkimo laisvę kada ir ką mokytis. Lyginant su tradiciniais kursais, kuratorius turi mažiau kontrolės. Besimokantiesiems tai reiškia, kad su didesne laisve ateina didesnė atsakomybė organizuojant savo pačių mokymosi procesą, o tai ne visiems pavyksta.

Dažnai motyvacija yra varomoji jėga, kuri nuolat skatina studentus sunkiai dirbti, kai dalykas tampa monotoniškas ir nuobodus. Jau kurso pradžioje skirtingus dalyvius mokytis motyvuoja skirtingi dalykai, tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Jų motyvacijos lygis keičiasi kurso eigoje. Viena vertus, tai gali priklausyti nuo kuratoriaus veiksmų, kita vertus - nuo kurso dalyvių pageidavimų ir sprendimų. Praradus motyvaciją, užbaigti bet kokią mokymo programą gali būti nepaparstai sunku ar net neįmanoma. Mums nuolat reikia siekti išlaikyti aukštą kurso dalyvių motyvacijos lygį, o tai yra viena iš pagrindinių kurso kuratoriaus užduočių.

Demotyvuojantys veiksniai

Mūsų patirtis rodo, kad motyvacijos lygį e. mokymosi kurso eigoje būtų galima įsivaizduoti kaip „U“ formos grafiką. Pradžioje dalyviai dirba daug, nes tai yra nauja ir įdomu. Laikui bėgant, dalyvių darbas tampa mažiau sistematiškas; jie deda mažiau pastangų, bet prieš pateikiant galutinius įvertinimus, jų darbingumas vėl išauga.
Taigi, kokie veiksniai įtakoja tokį mokymosi modelį? Marta, Kroatijos profesinės mokyklos mokytoja, atsako, kad „naujų technologijų baimė (nežinojimo baimė), IKT įgūdžių stoka, per didelis informacijos kiekis, neaiškūs ar per aukšti mokymosi tikslai, nepakankamas kuratoriaus dalyvavimas procese (dalyvavimo stoka, lėtas bendravimas internetu, lėtas atliktų užduočių grįžtamasis ryšys) ir reguliaraus praktinio darbo stoka yra pagrindiniai demotyvuojantys veksniai profesiniame mokyme ir švietime“. Ji pataria: „kiek įmanoma mažiau teorijos ir daugiau konkretaus, su profesine sritimi susijusio, turinio“.

Šiame modulyje jūs gilinsitės į galimus demotyvuojančius veiksnius  kartu su kitais dalyviais. Atsižvelkite į šias kategorijas:

  • technologijas,
  • savianalizę,
  • kurso organizavimą,
  • įrankius,
  • tarpasmeninius veiksnius; bendravimą,
  • saviorganizaciją,
  • tikslą ir lūkesčius,
  • prioritetus,
  • grįžtamąjį ryšį.

 

Paskutinį kartą keista: Antradienis, 2014 birželio 17, 15:26