1. Bevezető

Kedves Barátom!

Üdvözöllek az: On-line mobilitási útmutató – Tervezés és menedzsment IKT támogatással c. kurzuson. Ez a bevezető egység a tananyag szerkezetéről és a kurzus szervezéséről szól. A kurzus abban segít, hogy megtervezzél egy általános projektet, de példáink és visszajelzéseink leginkább mobilitási vagy ösztöndíj projekt tervezését segítik, illetve hogy miként tudsz megfelelő IKT eszközöket kiválasztani és alkalmazni a projektek megvalósítása során. Feltételezzük, hogy azért végzed ezt a kurzust, mert a munkádhoz, feladataidhoz erre szükséged van. Sajnos a kurzus terjedelmi korlátai miatt nem mehetünk bele az egyes pályázati kiírások követelményrendszerébe, mivel az jócskán megnövelné a tanulási időt, ráadásul az ilyen kiírások folyamatosan változnak. A kurzus azonban jó alapot fog adni arra, hogy egy tömör de teljes tervet készíts mely alkalmas arra, hogy:

A kurzus végére:

  • lehetséges partnereket találsz;
  • igényanalízist végzel;
  • project tervet vázolsz fel;
  • hozzávetőleges költségtervet készítesz;
  • megismerkedsz a különböző mobilitási formákkal, leginkább a virtuális mobilitással;
  • megérted a virtuális mobilitásban rejlő nehézségeket;
  • nagyobb rálátásod lesz a web fejlődésére;
  • megvizsgálod hogy a projektedhez, különösen az oktatási, virtuális mobilitási projekthez mely IKT eszközök a legmegfelelőbbek;
  • képes leszel ezeket az eszközöket a saját helyzetedben alkalmazni.

A kurzus befejezéséhez kb. 10 órára lesz szükséged (20 percre ehhez a bevezetőhöz).

Bár ez az idő elég kevésnek tűnhet, akár két hónapot is igénybe vehet, amíg elvégzed az összes egységet. Ha minden munkanap egy órát tudsz foglalkozni az anyaggal, akár három hét alatt is végezhetsz. Vannak azonban olyan tevékenységek, melyek néhány napos reakcióidőt igényelnek akár a partnerek válaszideje, akár az adatok elérése miatt.

Célcsoport

Ezt a kurzust olyan tanároknak írtuk, akik középfokú, vagy felsőoktatásban dolgoznak. A munkahelyzet, amit elképzeltem a következő: Egy oktatási projektet kell tervezned, leginkább egy mobilitási projektet melyben a diákjaid, hallgatóid külföldi mobilitáson vagy ösztöndíj programon fognak részt venni, vagy intézményedben arra készültök, hogy külföldi diákokat (cserehallgatókat) fogtok, vagy szeretnétek fogadni. Ez a helyzet lehet olyan is, hogy tanári továbbképzés keretében kollégáknak tervezel külföldi mobilitást, ösztöndíjat. Végül arra is gondoltunk, hogy akkor is érdekes lehet ez az anyag, ha az iskolában, egyetemen mobilitással foglalkozol, esetleg ennek a területnek felelőse vagy. (Pl. Erasmus koordinátor)

1. A kurzus struktúrája

A kurzus két modulból áll:

A projekt tervezési modul hat egységből áll:

  1. Bevezető
  2. A projekt összefoglaló és a partnerek kiválasztása
  3. Az igényanalízis és a mobilitási típus tervezése és végrehajtása
  4. A pályázat megtervezése és megírása
  5. A költségvetés tervezése és számszerűsítése
  6. A pályázat összeállítása és véglegesítése

1. Feladat: Bevezető a projekt tervezési modulhoz

Ha jobban érdekelnek az első modul részletei, nézd meg ezt az ízelítőt!

Az IKT eszközök modul 8 egységből áll:

  1. Hagyományos, vagy virtuális mobilitás?
  2. Virtuális mobilitási projekt példák
  3. A web 1.0 és web 2.0 jellemzői
  4. Tartalomgyűjtő IKT eszközök
  5. Kooperatív IKT eszközök
  6. Kollaboratív IKT eszközök
  7. Koordinációs IKT eszközök
  8. Keretrendszerek, platformok

2. Feladat: Bevezető az IKT eszközök modulhoz

Ha jobban érdekelnek a második modul részletei, nézd meg ezt az ízelítőt!

2. Az egység szerkezete

Minden egység egy bevezető résszel kezdődik, mely bemutatja az egység tartalmát, és tisztázza a célokat.

Az egységek hossza fél, és egy óra között változik.

Minden egység a tárgyhoz tartozó alapismereteket, és a hozzá tartozó gyakorló tevékenységeket tartalmazza, hogy megkönnyítse a példákon keresztüli feldolgozást és hogy az elméletet a saját helyzetedre adaptáld.

A gyakorlati tevékenységeket azért tettük az egységekbe, hogy:

Ez a kurzus egy munkáltatásra alapuló tanfolyam, emiatt az egységek akkor hasznosulnak számodra leginkább, ha egy oktatási terv (leginkább mobilitási pályázati terv) van már a fejedben. Amennyiben csak általánosan érdekelnek a mobilitási és IKT eszközök, nagyon fontosnak tartjuk, hogy találj ki magadnak egy „ál projektet”, amin dolgozhatsz.

3. Miért választottuk ezt a témát?

Manapság két fő problémával szembesülünk, amikor oktatási projekteken és mobilitási pályázatokon dolgozunk: Hogyan készítsünk egy „ütős” nyerésre esélyes projekt tervet, és milyen és milyen IKT eszközökkel tehetjük egyszerűbbé, gyorsabbá, hatékonyabbá a munkánkat? Ez a tanfolyam segít a pályázat megírásában, és csökkenti az idegenkedést az IKT eszközök használatától a pályázati és projekt munkában, különösen a tanításban virtuális mobilitás esetén. Emellett két európai oktatási prioritást is lefedünk: az oktatási mobilitási és az IKT készségek fejlesztését.

Amint látni fogod a tanfolyam során, az értő projekt tervezés és az IKT használata (beépítése a napi oktatási munkába) előfeltételei a nagyobb mérvű mobilitási és ösztöndíj programok kihasználásának.

4. Hogyan tudod a legtöbbet kihozni ebből a tanfolyamból?

Ez a tanfolyam tevékenység alapú, ami azt jelenti, hogy nem érdemes „átfutni” vagy „elolvasni” a tevékenységeket, hanem érdemes tényleg elkészíteni őket. Amint tehát korábban írtuk, alapvető, hogy valóban kidolgozd a saját oktatási (mobilitási) projekt ötletedet, és projekt tervvé alakítsd számítógépes eszközök (IKT) segítségével. Az is fontos, hogy az akutális pályázati lehetőségeket átfusd, még akkor is, ha korábbi pályázati, mobilitási tevékenység során már gyakorlott vagy azok végrehajtásában.

3. Feladat: Tevékenység alapú tanulás

Amennyiben jobban érdekel a tevékenység alapú tanulás, nézd meg ezt a tananyagot:

Egy másik lehetőség a hatékony tanulásra, és hogy ne veszítsed el a motivációdat:

  • Írj tanulási blogot (naplót): akár megszokott bloghelyeden, akár ezen a Moodle portálon. Ezáltal megosztod érzéseidet, eredményeidet a többi tanulóval. Alapbeálltás szerinte ennek a portálnak a blogjait csak a bejelentkezett tanulók láthatják.
  • Nyiss egy új témát a projekt tervezési Fórum felületen, hogy kollégáiddal megbeszélhesd a terveidet.
  • A csevegőszobában beszéld meg mentoroddal és kollégáiddal az aktuális problémákat, kérd véleményüket.
  • Küldj üzeneteket mentorodnak és kollégáidnak az üzenőfelületen keresztül bátran.
  • Töltsd fel a kész tervedet, hogy tutorod vagy mentorod értékelhesse azt.

5. Ki fog segíteni?

Ez részben tőled is függ. Amikor ezt a tanfolyamot megterveztük, tevékenyég alapú tanulást terveztünk, mégpedig a mentorálási metódussal. Ez a módszer (angolul) itt található a 2. pont alatt.

https://moodle.liedm.net/mod/book/view.php?id=1519&chapterid=119

Szóval feltételezzük, hogy van egy mentorod, vagy tutorod a munkahelyeden. Ha nincs, próbálj mentort választani. Ki lehet mentor?

A mentor valaki, a kollégáid közül, aki informálisan segítséget nyújt neked abban, hogy megbeszéli veled gondolataidat, terveidet, és visszajelzést ad. Erre egyes tevékenységeknél felszólítunk majd. Tehát arra kérünk, hogyha idáig még nem tetted meg, válassz egy megfelelő mentort a tanuláshoz.

Természetesen nem kizárólag mentor segíthet, kik ők?

A kiválasztott kis csapat a következőkben tud segíteni:

Amennyiben követed a tanulói blogokat, azok is inspirálhatnak a tanulásban.

6. Tanulói támogatás

Amennyiben ezt a tanfolyamot szervezett keretek közt végzed, (On-line távtanulás), a tutorod fog támogatni az egész tanfolyam alatt. Ennek a támogatásnak a kereteit a tanulói szerződésed határozza meg.

Kedves Barátom!

Miután megismerkedtél a tananyag struktúrájával és témáival, nincs más hátra, mint elkezdened a tanulást a következő egységgel!