2. A projekt összefoglaló és a partnerek kiválasztása

Kedves Barátom!

Ez a project tervező modul első tatalmi egysége

Nem tudjuk, hogy átfutottad-e a bevezető egységet, mindenesetre még most sem késő, ha nem. Nyisd meg ezt a hangos ízelítőt a modulról, ha gyorsan át akarod futni az elkövetkező anyag ízelítőjét.

1. Feladat: Bevezető a  Projekt tervezési modulhoz

Hallgasd meg ezt az ízelítőt az első modulról, ha még nem tetted meg!

Hol is kezdjük? Ahhoz, hogy egy új pályázatot dolgozz ki, először is letisztult elképzelésednek kell lenni arról, hogy milyen szakmai tartalmat javasolsz meghívandó projekt partnereidnek.

Az egység végére:

  • kialakítod a szerepét és szerkezetét a projekt összefoglalónak;
  • megfogalmazod a projekt összefoglaló első verzióját;
  • összeszeded azokat a partner “típusokat” akikre szükség van a projektben;
  • összegyűjtöd a lehetséges projekt partnereket.

Az egység elvégzéséhez 45 percre lesz szükséged.

2. A projekt összefoglaló

A projekt kidolgozásának első lépése egy rövid, de értelmes projekt öltet bemutatása, egy összefoglaló keretében. Ez az összefoglaló egy rövid leírása a projektnek, amit javasolsz. Itt most néhány bekezdésre gondolunk, mondjuk nem több mint egy oldalra. Noha ennek a szövegnek nem kell nagyon részletesnek lennie, néhány dologra azonban ki kell térnie:

Az összefoglalónak több célja is lehet, néhány biztosan vonatkozik a te projektedre is:

1. Tevékenység: Egy tipikus projekt összefoglaló

Olvasd át figyelmesen ezt a projekt összefoglalót, és állapítsd meg, hogy a fentiek közül mely szempontok vannak jelen:

Ezután nem nagyon maradt más hátra, minthogy megkérjünk: Írd meg a projekt összefoglaló első változatát!

2. Tevékenység: Írd meg a saját projekt összefoglalód!

Arra kérünk, hogy írd meg a projekt összefoglalódat úgy, hogy az ne haladja meg az egy gépelt oldalt. Valójában a fél oldal elég szokott lenni.

Figyelj arra, hogy világosan fogalmazzál, és hogy a legfontosabb témákat érintsd. Ne tölts 30 percnél több időt a feladattal, később úgyis továbbfejleszted még az anyagot.

Megoldottam

Mielőtt továbbmennénk, arra kérünk, hogy fontold meg, egy saját ábra elkészítését is. Az ábrák kiválóan alkalmasak arra, hogy jobban megmutassák az érdekelt felek viszonyait.

1. ábra: Mobilitási diagramm

1. ábra

Most tehát az első vázlattal megvagy. Az esetek többségében az emberek kisebb csoportban, team-ekben dolgoznak egy ilyen feladaton. Emiatt neked is szükséged lesz egy mentorra, aki végigkísér Téged a folyamatban. Ha még nincs mentorod (esetleg tutorod), itt az ideje, hogy megtedd. (Ha átugrottad a bevezetőt, javasoljuk, hogy olvasd el az: „5. Ki fog segíteni?” részt.). Kérd mentorod véleményét az összefoglalód első változatáról.

A következő tevékenység épp erről szól.

3. Tevékenység: Küldd el az összefoglalódat és kérj visszajelzést

Ennek a fázisnak rövidnek és gyorsnak kell lennie. Próbáld elérni, hogy mentorod ne üljön rajta hetekig, és ne írjon 10 oldalas tudományos esszét az tervezetedhez. Koncentrálj a főbb tervezett tevékenységekre, és nyílt kérdésekkel (amikre nem lehet igennel és nemmel felelni) próbáld megtudni, hogy mi is az őszinte véleménye.

Az összefoglalódat ennek fényében módosítsd, ha kell. Ha lehet ne írd felül az eredetit, készíts egy új verziót az összefoglalóból. A második vázlatra ne szánj többet egy negyed óránál!

Megoldottam

2. Partnerség létrehozása

Miután elkészültél egy hozzávetőleges projekt összefoglalóval, nekiállhatsz a partnerkeresésnek a tevékenységeidhez. Hol kereshetsz partnereket? Erre számos jó válasz lehet:

Bármilyen módszert is választottál a partnerkeresésre, készíts egy listát az akár feltételesen is szóba jöhető partnerekről, mivel még a legbiztosabb kapcsolataid is eltűnhetnek (visszamondhatják az együttműködést, megbetegednek, céget váltanak) a következő projektre való készülés közben.

A listát akár on-line is gyűjtheted, a következő modulban bemutatott eszközök egyikével***link a 6. kollaboratív eszközök leckére***.

A következő gyakorlat a partnerek gyűjtéséről szól.

4. Tevékenység: Készíts listát a kívánt partnerekről

Nyiss egy új fájlt, (vagy akár egy on-line táblázatot, vagy dokumentumot hogy azonnal közösen dolgozhassatok kollégáiddal, illetve, hogy könnyebben megoszthasd mentoroddal) és kezdd felírni azokat a partnereket, akikre gondolsz. Próbáld az összes elérhetőségi adatot felírni, amire később a fejlesztés során szükséged lesz.

Kezdd a legegyszerűbbekkel!

Végezz egy kis kutatást a régi címlistáid (levelező, telefon) és fájljaid között, és kérj segítséget a kollégáidtól is!

Ha nem vagy elégedett az első eredményekkel, mindenképpen fordulj kollégáidhoz, vagy írjál korábbi partnereidnek, hogy segítsenek!

És ne feledd, hogy adatbázisok és partnerkereső találkozók is vannak, mint már korábban említettük.

Megoldottam

Kedves Barátom!

Az egység végén reméljük, hogy elkészültél a projekt összefoglalóddal, és van már egy hozzávetőleges partnerlistád a leendő pályázathoz. A következő egységben tovább haladunk a részletek kidolgozásával.