2. Virtuális mobilitási projekt példák

Kedves Barátom!

Az előző egységben kialakítottad a tudásodat a virtuális mobilitás fogalmáról. Ez az egység bemutat majd néhány projektet, amelyek ebbe a keretbe illeszkednek, és olyan további szempontokat is, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy a modellt jobban hozzá tudd igazítani a saját helyzetedhez, körülményeidhez.

Az egység végére képes leszel:

  • Átlátni néhány, a virtuális mobilitásba illeszthető projektet;
  • megítélni a saját helyzetedet a virtuális mobilitás szempontjából.

Ennek az egységnek a teljesítése 30 percet fog igényelni.

1. Virtuális mobilitási projektek

Bár a mobilitási projektek többnyire fizikaiak, egyre növekvő számban jelennek meg virtuális mobilitási projektek is. Tekintsük át a legsikeresebbek listáját!

1. EPICS (European Portal of International Courses and Services for Virtual Erasmus – A Virtuális Erasmus Nemzetközi Kurzusainak és Szolgáltatásainak Európai Portálja) 2009-2010

Ennek a projektnek a célja az volt, hogy növelje a mobilitási projektekben résztvevők számát egész Európában, és hogy specifikus képzések felajánlásával, adaptált technológiák szolgáltatásával, valamint mobilis és kompetens személyzettel promotálja a virtuális mobilitást. Ennek a projektnek a keretében a hallgatóknak lehetőségük volt a saját egyetemüktől távoli intézmények kurzusait követni. Pillants rá az EPICS angol honlapjára, hogy meglásd, mely intézmények vettek részt a projektben és milyen nagy számú képzéseket ajánlottak fel: http://epics-ve.eu (az országok és kurzusok listájának eléréséhez kattints a “search on courses” panelre).

2. MOVINTER (Enhancing Virtual Mobility to foster institutional cooperation and internationalisation of curricula – A Virtuális Mobilitás Növelése az intézményi együttműködések és a nemzetközi tantervek erősítésére)

Ez a projekt a virtuális mobilitás fogalmának vizsgálatát célozta a felsőoktatás globalizációjában, összehasonlítva az európai és latin-amerikai viszonyokat: http://www.movinter.eu

Szeretnénk, ha elolvasnál egy nagyon érdekes cikket, amelyet Rosana Montes Soldado és Miguel Gea (Granadai Egyetem) írtak erről a projektről angolul: http://elearning.ugr.es/emadraza/pdf/movinter.pdf

3. EU-VIP

Ezt a projektet azzal a céllal indították el, hogy szakképzési területen terjessze a virtuális mobilitást, nemzetközi képzési lehetőségek felajánlásával. Az EU-VIP angol on-line felületén megtalálod a résztvevő intézmények sorát, és néhány megvalósított projekt leírását is: http://www.euvip.eu.

2. eTwinning: Közösség az európai oktatási intézményekért

1. kép: Az eTwinning honlapja

1. kép

Ez a projekt, figyelembe véve a méreteit és előnyeit, hosszabb bemutatást igényel. Ez a huszonöt nyelven elérhető ingyenes és biztonságos platform lehetőséget nyújt az oktatók számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, és Európa-szerte együttműködési projekteket hozzanak létre minden tudományágban. Mostanáig 250.000 oktató regisztrált a felületre, és közel 34.000 oktatási projekt kezdődött el. Az eTwinning portál on-line eszközöket kínál a projektek megvalósításának biztosítására és megkönnyítésére, valamint egy óriási projekt-adatbázis elérésére.

2. Kép: eTwinning eszközök

2. kép

1. Tevékenység: eTwinning eszközök  

Azt javasoljuk neked, hogy nézd meg a következő angol prezentációt, hogy megismerd az eTwinning platformjának eszközeit: https://www.youtube.com/watch?v=RRkhlOIudNU.

Az eTwinning 4 felülete:

  1. A nyilvános portál minden látogató számára elérhető, és általános információkkal szolgál.
  2. E-twining live – csak regisztrált felhasználóknak
  3. Csoportjaim – csak regisztrált felhasználóknak
  4. Saját Twin space-eim – csak regisztrált felhasználóknak

A portál főbb szolgáltatásai:

  1. Információk
  2. Projektek
  3. Szakmai fejlődés
  4. Kiemelt cikkel

Arra kérünk, hogy mind a négy témakörében nézz körül, figyeld az érdekes projekteket, keress érdekes on-line szemináriumokat, kurzusokat (bár ezek hosszabbak).

Végül arra kérünk, hogy regisztrálj, és nézz körül a regisztrációhoz kötött részeken. (A regisztráció elő regisztrációhoz kötött, tehát némi időt vesz igénybe, míg bekerülsz.

Kész

2. Tevékenység: Keress partnereket és inspirációt

Ebben a tevékenységben azt javasoljuk neked, hogy próbálj potenciális partnereket találni vagy ismerkedj projektekkel, amelyek már folyamatban vannak. Ha rátalálsz valami különösen érdekesre, pár percet fordíts arra, hogy megírod nekünk a fórumon.

3. Saját virtuális projekted

Egy virtuális projekt indításakor ellenőrizni kell, hogy minden feltétel teljesül-e, így biztosítva a projekt akadálymentes lefutását. Az EU-VIP projekt például jól meghatározott kérdéseket tesz fel előzetesen a pályázóknak.

Felsőoktatási intézmények:

Cégek:

3. Tevékenység: A saját körülményeid kiértékelése

Miért nem készítesz egy „pro” és „kontra” listát az intézményedről? Gondolkodj problémamegoldó munkamódszerekben is! Javasoljuk továbbá, hogy a kollégáiddal is folytass rövid párbeszédeket, hogy minél több ötletet gyűjthess össze!

Kész

Gratulálunk!

Az egység végére értél. Arra kérünk, térj át a következő egységre, amely a bemutatja majd a webes 2.0 eszközeit.