4. Tartalomgyűjtő IKT eszközök

Kedves Barátom,

A előző egységben 4 nagyobb kategóriába soroltuk be a web 2.0 eszközeit: tartalomgyűjtők, kooperatív, kollaboratív és koordinációs eszközök. Minden egyes kategóriának külön fejezetet fogunk szentelni, ebben a fejezetben pedig az elsőt fogjuk részletesebben megvizsgálni.

Az egység végére képes leszel:

  • meghatározni a tartalomgyűjtő eszközöket;
  • definiálni, mi a webhely (honlap) és a portál;
  • felsorolni azokat a feltételeket, melyek alapján egy webhely (honlap) vagy portál ergonomikusnak tekinthető.

Nagyjából 20 perc elegendő ennek az egységnek az elvégzésére.

1. Általános meghatározás

A tartalomgyűjtő eszközök nagy előnye, hogy nagyon sok felhasználóhoz képesek elektronikus tartalmakat eljuttatni (terjeszteni). Ezek az eszközök jellemzően egyirányú kommunikációra alkalmasak: a webmester teszi elérhetővé a felhasználók számára a különböző tartalmakat, akik ezeket fel tudják használni, de nincs szükségszerű információcsere közöttük. A tartalomgyűjtő eszközök az internet első generációs korszakából származó webes eszközök.

A legfőbb tartalomgyűjtő eszközök:

1. Feladat: Webhelyek (honlapok) és digitális könyvtárak

Fel tudnál sorolni néhány digitális könyvtárat és webhelyet azok közül, melyeket szakmai célból rendszeresen látogatsz? Mire és hogyan használod őket? Oszd meg a velük kapcsolatos tapasztalataidat kollégáiddal a fórumon.

Kész

2. A webhelyek (honlapok) és portálok

A webhelyek és portálok a tartalomgyűjtők azon csoportját képezik, melyeket nagyon sok felhasználó látogat. A webhely weboldalak csoportja, melyek össze vannak kötve egymással hiperlinkeken (hiperhivatkozásokon) keresztül és egy URL címen keresztül érhető el.

A portál olyan webhely, melynek sajátos jellemzői vannak: általában rendelkezik vitafórummal és publikációs felülettel. A portálok rendszerint közösségi oldalak, melyek olyan szolgáltatásokat igyekszenek összegyűjteni, melyek érdekelhetik a felhasználókat.

2. Feladat: Webhelyek használata az osztályteremben

Volt valaha alkalmad az osztályteremben webhelyek bemutatására? Esetleg ösztönözted tanulóidat arra, hogy nem iskolai keretek között is látogassanak különböző webhelyeket? Hogyan vélekedtek a tanulók a látott webhelyekről?

Kész

3. A webhely ergonómiája

Az ergonómia felhasználja az embertudományok eredményeit (pl: lélektan, élettan, orvoslás) a munkakörnyezet javítására.

Egy webterület esetében az ergonomikusság azt jelenti, hogy a tartalom megfelel a felhasználói elvárásoknak és könnyű megtalálni azt, amit keresünk. A látogatóknak általában eltérőek az internet technológiai ismereteik, ezért az webhelynek a legkevésbé tapasztalt felhasználókhoz kell igazodnia.

3. Feladat: Webhely (honlap) ergonómia

Mik az elvárásaid egy webhellyel szemben? Szerinted milyen egy jól kezelt webhely?

Kész

A Kioskea webhelye szerint (en.kioskea.net/contents/777-webmastering-website-ergonomics), ezek a főbb ergonomikus jellemzők:

1. kép: Az OpenProf webhely

1. kép

4. Feladat: Az OpenPROF webhely

Szerinted az OpenPROF webhely megfelel az ergonomikusság előírásainak? Mennyire találod könnyűnek az oldalon való barangolást? Az alábbi linkre történő kattintással elérheted az OpenPROF webhelyet: openprof.eu

Kész

5. Feladat: Jó és rossz tervezés OER (Szabad Oktatási Források)

Meghívunk egy OER-hez közel álló tematikájú prezentációra, melynek címe a Jó és rossz tervezés. Itt tudod megnézni: http://liedm.net/portfolio/good-and-bad-design-hu/

Ezután ismét feltesszük a kérdést: hogyan értékelnéd ergonómiai szempontból az OpenPROF oldalát?

Kész

Gratulálunk!

Az egység végére értél. Folytasd a tanulást a következő egységgel.