6. Kollaboratív IKT eszközök

Kedves Barátom!

Az utóbbi két egység során lehetőséged volt megismerni azokat az eszközöket, amelyek az információ terjesztését és az azonos projektben résztvevők közti kommunikációt promotálják. Ebben az egységben olyan dolgokat mutatunk neked, amelyek lehetővé teszik, hogy te és a társaid egyszerre tudjatok ugyanazon a dokumentumon vagy applikációval dolgozni.

Ennek az egységnek a végén képes leszel:

  • Definiálni a csoportmunka eszközöket;
  • Elmagyarázni a Google Drive és wikik funkcióit;
  • Megérteni ezen eszközök mindegyikének a pedagógiai hasznát.

Ennek az egységnek a teljesítése 30 percet fog igénybe venni.

1. Az együttműködési eszközök leírása

Az együttműködési eszközöknek az az előnyük, hogy lehetővé teszik több személy számára, hogy ugyanazon a projekten, dokumentumon vagy applikáción dolgozzanak. Ezek az eszközök, amelyek a cégek között már széles körben elterjedtek, úgy tűnik, teret nyernek a tanítás területén is, minthogy valószínűleg elősegítik a csapatmunkát - különösen, ha a csapat virtuálisan érintkezik.

Az együttműködési eszközök az alábbi előnyöket nyújtják:

2. Google Drive

A Google különböző eszközöket nyújt egy csoportos kollaboráció elősegítésére. A Google Drive jó megoldás azok számára, akiknek egy időben kell ugyanazon a dokumentumon dolgozniuk.

A Google Drive funkciói:

Hogyan használd a Google Drive-ot?

  1. Hozz létre egy Gmail fiókot;
  2. Válaszd ki a Google Drive opciót a sztenderd Google oldal bal felső sarkában;
  3. Hozd létre vagy importáld a dokumentumodat;
  4. Oszd meg a dokumentumaidat: válaszd ki a megosztandó dokumentumot, klikkelj a megosztásra, add meg a kívánt személyek Gmail címét, pontosíts, ha közreműködőként vagy csak olvasóként szeretnéd őket. A fogadó feleknek csak rá kell kattintaniuk a linkre, amit e-mailben kaptak, hogy hozzáférjenek a dokumentumhoz.

A Google Drive könnyebb használata érdekében a Google kifejlesztett egy számítógépre letölthető alkalmazást. Az applikáció az alábbi előnyöket nyújtja:

Klikkelj az alábbi linkre a Google Drive használatáról szóló tutoráló videó eléréséhez: https://www.youtube.com/watch?v=i125gM-UAoY.

1. Tevékenység: Google Drive

Regisztrálni tudsz a Google Drive-ra az alábbi linkre kattintva: http://www.google.com/intl/en/drive/.

Miután regisztráltál, azt javasoljuk, hogy végezz el néhány feladatot annak érdekében, hogy többet megtudj erről az applikációról. Hozz létre dokumentumot, lehetőleg a mobilitáshoz kötődőt (például egy projekttervet vagy költséganalízist). Ezután oszd meg a dokumentumot a kollégáiddal, és hívd meg őket, hogy dolgozzatok együtt rajta. Gazdagítani fogják a témát, beillesztik majd a változtatásaikat vagy megjegyzéseket helyeznek el.

Kész

3. Wikik

Wikinek nevezzük a kollaboratív felület egyik korai formáját, amelyben a látogatóknak lehetőségük van részt venni a tartalom megalkotásában. A világ leglátogatottabb wikije a Wikipedia.

A wiki oldalak általában rendelkeznek Módosítás és Előzmények gombokkal. Az első lehetővé teszi a tartalom megváltozatását, míg a második lehetővé teszi mindegyik, egymásra következő verzió feltárását.

Lehetőséged van elkezdened a saját wikidet, és installálnod a wiki szoftvert egy szerveren. Ezen a Wikipedia oldalon megtalálod a különböző wiki szoftverek listáját: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wiki_software.

Példák a használatra, ha együttműködési feladatot adnál a tanulóidnak:

2. Tevékenység: Kollaboratív eszközök felfedezése

Szeretnénk, ha az Interneten utánanéznél, milyen más együttműködéses, kollaboratív alkalmazások léteznek. Keress olyanokat, amelyeknek a te tanítási gyakorlatodra nézve különösen hasznos volna. A listába szedésükhöz használd ezt az online wikit.  

Kész

Gratulálunk!

Megtanultad az egységet. Folytassuk a koordinációs eszközökkel!