8. Keretrendszerek, platformok

Kedves Barátom!

Ennek a modulnak az utolsó egysége be fogja mutatni neked azokat a képzési platformokat, amelyek tartalmazzák mindazokat az eszközöket, amikről külön-külön már szó esett az előző egységekben. Ezáltal komplex támogatást nyújtanak mindazoknak, akik on-line távoktatásban vagy egy virtuális mobilitási programban vesznek részt.

Ennek az egységnek a végére képes leszel:

  • Definiálni, mi a képzési platform;
  • Listába szedni a legjelentősebb képzési platformokat;
  • Megérteni a képzési platformokban rejlő pedagógiai potenciált.

Ez az egység nagyjából 40 percet vesz majd igénybe.

1. Mi is az a képzési platform vagy keretrendszer?

Egy képzési platform azoknak az eszközöknek a kerete és összessége, amelyek összehangoltan egy tanuló centrikus tanulási élményt nyújtanak, egyesítve az oktatási elméletet és gyakorlatot, technológiát és tartalmat (BECTA). Általánosságban fogalmazva ezek a platformok összecsoportosítják a böngészést, információt, képzést és tanulási eszközöket.

Ezeknek a platformoknak az az előnye, hogy lefedik a tanítás-tanulás három nagy területét, név szerint: a pedagógiai tartalmat, a tréningmenedzsmentet és a kommunikációt.

Tanulási tartalom

Az on-line távoktatási platformokon számos formában van lehetőség tanulási tartalmak megalkotására és megosztására. Ezt biztosítja az eszközök széles skálája: tesztek, kérdőívek, multimédia fájlok, stb.

Képzésmedzsment

Ez a funkció lehetővé teszi egy képzési terv felállítását és ütemezését, valamint különböző szerepek és profilok kialakítását, mint például a tanulói profil vagy a tanuláshoz kapcsolódó tevékenységek monitoringja.

Kommunikáció

A kommunikációs célokat szolgáló minden alkalmazás ehhez a funkcióhoz tartozik: üzenetküldés, chat, fórum és blogok. Mindezeken felül speciális eszközökkel ki is lehet értékelni a kurzusokat.

1. Tevékenység: Képzési platformok a te szakmai gyakorlatodban

Használnak-e képzési platformokat a te intézményedben? Ha igen, láthatóak számodra a szakmai előnyei?

Ha nem, volt-e lehetőséged más oktatási intézményekben vagy szabadidős tanulási élményeid során találkozni velük? Milyen emlékeid vannak?

Kész

2. A legjelentősebb képzési platformok

A távoktatási platformok az 1990-es években jelentek meg. Kezdetben csak fizetős szoftverek voltak elérhetőek a piacon, amelyeket a cégeken és egyetemeken belüli képzésekre tartottak fenn. WebCT és Blackboard a két legismertebb példa erre. Ami az elsőt illeti, a WebCT-t több mint 10 millió hallgató és 80 ország használta, és sokan élvezték előnyeit 2006-ig, amikor beolvasztották a Blakboard-ba.

A 2000-es években új, szabadon hozzáférhető platformok jelentek meg az oktatási szektorban. Ezek között az Ilias és Moodle voltak a legnépszerűbbek Európában.

Ilias (www.ilias.de)

1997-ben indult a Kölni Egyetemen, és ma 21 nyelven érhető el. A pedagógiai eszközök egész tárházát nyújtja a tanítás-tanulás hatékonyságának optimalizálása érdekében (on-line munka, szójegyzékek, felmérések, HTML tartalmak stb.)

Moodle (www.moodle.org)

2002-ben hozták létre, és jelenleg 76 nyelven hozzáférhető. Moduláris és konstruktivista stílusban tervezték. Ugyanazon a platformon több nyelven is használható

Az alkalmazások széles választéka jellemzi: fórumok, forrásjegyzékek, beadványok, chat, felmérések, szójegyzékek, folyóiratok, címkék, wikik, tesztek, adatbázisok és blogok.

Blackboard (www.blackboard.com)

A BB-t több mint 60 országban használják. A Blackboard kapcsolatban áll az oktatási szektor minden területével (alap-, közép- és felsőoktatás, alap- és továbbképzések), valamint a közszférával is.

5 platformot csoportosít egybe:

2. Tevékenység: A képzési platformok felfedezése

A képzési platformok előnyeinek jobb megértéséhez azt javasoljuk, keress cikkeket az Interneten, amelyekben összevetik őket!

Képzeld el, hogy az intézményednek lehetősége van egy távoktatási platform kiépítésére. Te melyiket javasolnád? Milyen kritériumok alapján hoztad meg a döntésedet?

Kész

3. A képzési platformok pedagógiai potenciálja

A képzési platformoknak a pedagógia szintjén számos előnyük van.

Fizikai mobilitás során:

Virtuális mobilitás során:

Munkakör betöltése során:

4. A specifikus pedagógiai eszközök alkalmazása

A pedagógiai tartalmú eszközök sokféle célra használhatóak a mobilitás teljes ideje alatt:

3. Tevékenység: Tartalomíró eszközök

A szabadon hozzáférhető, nyitott oktatási tartalmak (Open Educational Resources) érdemes integrálni a különböző tanulási platformokba, hogy más tanárok által kifejlesztett és megosztott tartalmakat újrahasznosítsuk. Könnyedén igazíthatod az eredeti kontextust a saját céljaidhoz. Ennek demonstrálására kérlek, pillants rá erre az nyitott oktatási tartalomra, amely eredetileg azoknak a tanároknak készült, akik közelebbről is szerettek volna megismerkedni az olyan digitális eszközökkel, melyek fejlesztik a történetmesélő (storytelling) szekvenciákat. Ez a nyitott oktatási tartalom azonban nemcsak a történetmesélő audio- és videó tartalmak létrehozására jó, hanem többek között saját magunk bemutatására, vagy egy virtuális mobilitási projekt tanulói környezetben való beharangozására is.

http://liedm.net/portfolio/digital-tools-for-digital-storytelling-hu/

Kész

A menedzsment eszközök erre valók:

A kommunikációs eszközök erre valók:

4. Tevékenység: Képzési platformok a te intézményedben

Javasoljuk, hogy nézd át az alábbi kérdéseket:

  • Milyen szerepet tudnának a képzési platformok betölteni a te intézményedben?
  • Gondolod, hogy a kollégáid használnák őket?
  • Véleményed szerint milyen előnyei lennének egy olyan felületnek, amely más intézményekkel közös használatban áll?

Kész

Gratulálunk!

Elérted a második modul, és ezzel a kurzus végét. Köszönjük, hogy végigkövetted ezt a kurzust, és reméljük, megfelelt az elvárásaidnak! Ne hezitálj megosztani a tapasztalataidat a kurzus kommunikációs csatornáin keresztül.